Presentaties en uitkomsten Jaarcongres GRZ 2018
drs. Aafke de Groot
|
Prof. dr. Anne Visser- Meily
|
Prof. dr. Niels Chavannes
|
presentaties workshops
3. DE OVERDRACHT VAN GERIATRISCHE REVALIDATIE NAAR DE EERSTELIJN:
Welke verbetersuggesties heeft de huisarts voor het GRZ-team? Herman Wisselink (kaderhuisarts ouderengeneeskunde in Deventer en bestuurslid Laego: landelijke adviesgroep eerstelijnsgeneeskunde voor ouderen) Na afloop van de workshop:
|
7. DE NIEUWE GRZ-KOERS:
ActiZ: samen invulling geven aan de GRZ-ambities Patricia Geerts & Anne Lee Edens (beleidsadviseurs van ActiZ, brancheorganisatie van zorgondernemers) ActiZ wil samen met u invulling geven aan de GRZ-ambities:
|
9. DE GRZ-VERZORGENDEN & VERPLEEGKUNDIGEN ALS REVALIDATIEPROFESSIONALS:
Wat betekent het nieuwe competentieprofiel GRZ-verzorgende / verpleegkundige voor de werkvloer? Machteld van der Veen (Speels en Effectief Leren) Welk verschil kan een verpleegkundige of verzorgende maken bij het revalideren van de cliënt in de GRZ? Dagelijks, gedurende 24 uur per dag ondersteunen verzorgenden en verpleegkundigen cliënten in de GRZ bij het werken aan hun revalidatiedoelen. Het werk van de verzorgende en verpleegkundige in de GRZ is dan ook veranderd ten opzichte van de collega’s in de langdurige zorg. In deze workshop gaat het om:
|
11. EERSTELIJNSVERBLIJF (ELV) OF GERIATRISCHE REVALIDATIE (GRZ)?:
Triage nog steeds in Transitie dr. Ellen Vreeburg (specialist ouderengeneeskunde Vivium Naarderheem)
|
uitkomsten inspiratiewand
- Een revalidatie binnenplein met allerlei therapeutische mogelijkheden
- Een (dikke) streep door de term verzorgenden, deze term doet geen recht aan hun bijdrage aan herstel op participatieniveau. Op naar een nieuwe naam voor deze beroepsgroep!
- App: met informatie de gehele keten door van ZKH tot MSR / GRZ naar huis.
- Differentiatie maken in opleidingen. In plaats van zorgen voor naar zorgen dat ….
- Op dag 1 door ergotherapeut een vragenlijst aan cliënt /mantelzorger meegeven waar alle vragen op staan over de thuissituatie. Familie kan dan samen met foto’s het formulier terugmailen.
- Kennis delen om de GRZ te empoweren
- Samen met de HAP en SEH triage aan de poort van het Ziekenhuis, zodat ouderen rechtstreeks naar een observatie unit kunnen om daar getrieerd te worden voor ELV, GRZ of opname VPH.
- Zelfredzaamheid patiënten bevorderen. Zelfinitiatieven ontwikkelen mbt behandeling en verblijf, groepsgesprekken m.b.t. behandelingen
- Client zoveel mogelijk regie laten behouden
- Iedere twee weken is er een informatiebijeenkomst voor de revalidant en iemand uit zijn/haar netwerk waar uitleg wordt gegeven over het revalidatietraject, onze werkwijze en wie daarbij betrokken zijn.
- Cyclische groepsbijeenkomsten voor cliënten en hun naasten met als thema’s : Ontslag en dan? Hier zitten we dan ! Alles is revalidatie.
- Inzet van vrijwilligers/ stagiaires Hotelschool bij het oefenen, bij ontbijt en lunch, etc.
- Een tool voor GRZ afdelingen om zelf uit te kunnen rekenen wat personele bezetting mag zijn per team.
- Na reguliere MDO een wekelijks stoplicht MDO. Wekelijks monitoren van alle revalidanten om tijdig op te merken of revalidatie traject verloopt zoals was ingeschat.
- Verpleegkundig Specialist als volwassen behandelaar in GRZ, Technologie LEA, huiswerkoef.
- Verschillende maaltijdgroepen ingedeeld op de mogelijkheden van de cliënt.
- Een ECD wat is opgebouwd volgens ICF i.p.v. de 4 domeinen
- Het gehele GRZ team scholen rondom het centrale thema MDO. Met als doel: Eenduidige revalidatie doelen en goede communicatie met revalidant
- Het tijdig inventariseren van de belastbaarheid van de mantelzorger (csi afnemen) voorkomt verrassingen aan het einde van het revalidatietraject
- Pilot observatiebedden: Bij twijfel over GRZ indicatie tijdelijke opname van maximaal 2 weken. Na eerste MDO wordt besloten of het een GRZ, ELV of WLZ indicatie wordt. De patiënt kan zowel van thuis als vanuit het ziekenhuis komen. Pilot is opgezet met GRZ instellingen van Nijmegen, Ziekenhuizen en zorgverzekeraars.
- Door tussentijdse verstekkingen / eiwitrijke voeding aan te bieden in de gewone voeding is er minder dieetvoeding noodzakelijk en korte ligduur. Voeding als medicijn!
- Op de GRz afdeling is een kast met oefenmateriaal aanwezig wat mensen kunnen pakken om zelf te oefenen. (eigen regie) therapeut kan aangeven welke materialen geschikt zijn.
- Revalidatietijdspad op de kamer op het memo bord. Visualisatie als kapstok voor een gesprek met duidelijk het verloop van het revalidatie traject en de Verwachte ontslagdatum.
- Geef de revalidant die weer moet leren lopen een stappenteller en een stappendoel.
- Zorg en behandeling zijn één team en dragen dus allemaal dezelfde kleding.
- Inspirerende foto’s aan de wand van sportende ouderen. Turnende 80 plusser etc. Dot brengt het gesprek op gang inspirerend voor de revalidant.
- Maandelijkse lunch met (para) medici en verpleegkundigen en verzorgenden ter bevordering van kwaliteit en innovatie
- Een multidisciplinair verbeterbord. Een whiteboard waar opmerkingen en tips/ verbeterpunten op kunnen worden genoteerd.1x per week multidisciplinair bespreken.
- Poliklinische GRZ bij vastlopende thuissituatie (dus niet acuut) MD interventie (6-8 weken). ( 1 jaar uitstel van VPH opname scheelt € 70.000,- )
- Eigen regie aan revalidanten. Met eigen TAG aan de HUR apparatuur daardoor inzicht in eigen oefengedrag.
- Restaurant bedrijven combineren met het restaurant van VPH / GRZ.
- Revalidatieplan uitgeprint in een openliggende behandelmap op een boekenhouder in de kamer
- Groepstherapie in de vorm van modules. Bijv. Van A naar Beter (looptraining) Oost West Thuis Best (proefverlof nabespreken in groep)
- Revalidatiemap op de kamer met agenda, behandelplan, trainingen en huiswerk, info.
- Kennis en enthousiasme opdoen door vaker bij “de buren te gluren” Best practices landelijk delen.
- Revalidatiecoach / therapie via Beeldzorg (facetime tablet)
- Een hecht behandelteam (met zorg) met 1 zorgplan mede opgesteld door de cliënt.
- Samenwerken met andere organisaties. Waarom zelf het wiel uitvinden?
- Multidisciplinaire intake. Vandaag nog mee beginnen. In 1x het verhaal afstemmen omtrent doelen, duidelijkheid over revalidatieduur.