Jaarcongres GRZ 2024 - Verbreden & Verdiepen
  • Home Impressie 2025
  • Slotconclusies
  • Programma 2025
  • Break-out Sessies
  • Praktische informatie
  • Partners 2025
  • Raad van Advies
  • Over Studio GRZ
    • Privacyverklaring
  • Home Impressie 2025
  • Slotconclusies
  • Programma 2025
  • Break-out Sessies
  • Praktische informatie
  • Partners 2025
  • Raad van Advies
  • Over Studio GRZ
    • Privacyverklaring

Breakout sessies Jaarcongres Geriatrische revalidatie 2025

Foto


Hieronder de breakout sessies. Inschrijven voor de sessies kan via het aanmeldformulier.
Het hoe en wat van modulaire bekostiging voor geriatrische revalidatiezorg en eerstelijnsverblijf
Anne Lee Edens, Beleidsadviseur Actiz​
Rob van der Net, Beleidsadviseur Actiz

Een nieuwe vorm van bekostiging in de toekomst voor revalidatie- en herstelzorg, dat is waar de NZa samen met ActiZ, ZN en andere stakeholders aan werkt. De NZa onderzocht wat de best passende bekostiging is voor verschillende vormen van tijdelijk verblijf. In het advies nieuwe bekostiging tijdelijk verblijf adviseert de NZa om voor geriatrische revalidatiezorg en eerstelijnsverblijf (met uitzondering van palliatief terminale zorg) over te gaan tot modulaire bekostiging. Op 1 januari 2026 starten een aantal zorgaanbieders aan de eerste fase van het experiment. Deze nieuwe vorm van bekostiging brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen we bijvoorbeeld voor eenvoudige en passende financiering met beperkte administratieve lasten? ActiZ is nauw betrokken bij de totstandkoming van deze nieuwe bekostigingsvorm. Tijdens deze break-out sessie wordt de nieuwe prestatiestructuur toegelicht en nemen we u mee in de laatste ontwikkelingen rondom de modulaire bekostiging.
Afbeelding
Afbeelding
​
Reablement: wat voegt het toe aan geriatrische revalidatie?
Elly Branderhorst, 
Onderzoeker en projectleider Langer Actief Thuis Mijzo
Vreni van der Beek, Wijkverpleegkundige Mijzo
 ​

Reablement is een begrip wat de laatste jaren steeds meer te horen is in Nederland. Is reablement nu echt iets anders dan Geriatrische Revalidatie? Tijdens deze workshop gaan we in op het begrip reablement. Wat is het precies? En wat is nu eigenlijk het verschil met Geriatrische Revalidatie? Hoe kan reablement mogelijk nog meer een plek krijgen in een GR-traject en wat is de rol van de verschillende disciplines hier dan in? Deze vragen zullen centraal staan tijdens deze breakoutsessie. Aan de hand van cliëntvoorbeelden gaan we met elkaar aan de slag met het begrip reablement en hoe we het traject van intramurale revalidatie naar functioneren thuis voor de cliënt zo goed mogelijk kunnen laten verlopen. We gaan in op de motivatie van de cliënt en wat voor hem of haar echt belangrijk is om weer zelf te kunnen doen. Welke rol speel jij hierin als professional en hoe kun je samen met de cliënt het maximale bereiken in het traject naar weer thuis de dingen kunnen doen die belangrijk voor hem zijn. Samenwerking in de keten en vooral tussen behandelaars en wijkverpleging is hierbij essentiëel. Hoe kunnen we dit realiseren binnen de (ambulante) GR?
Afbeelding
Afbeelding
Onbelast bewegen: hoe dan?
Elma van Garderen MSc, Promovendus LUMC, onderzoeksproject: RE-ACTIVE! Afdeling Public Health & Eerstelijns Geneeskunde

Ondanks dat het streven is dat steeds meer patiënten na een breuk zo snel mogelijk gaan belasten, is dit helaas niet altijd mogelijk. Voor ouderen die na een beenbreuk niet mogen belasten is het vaak erg lastig om lichamelijk actief te blijven. Inactiviteit leidt bij ouderen relatief snel tot afname van spierkracht, conditie en vergoot de kans op overlijden. Ondanks dat er in de Geriatrische Revalidatie vaak wel al iets aan interventies, zoals fysiotherapie, gedaan wordt om de onbelaste oudere revalidant te helpen fysiek actief te blijven, verschillen de beweeginterventies en intensiteit per locatie op dit gebied.
Als fysiotherapeut binnen de GR heb ik het verschil in aanbod per locatie en de behoefte tot bewegen en tot zelfstandigheid van de revalidant ervaren. Ik ondervond  ook het gevoel dat ik weinig kon doen, door de beweeg-restricties. Als onderzoeker heb ik mij hier verder in verdiept:  Wat zegt de literatuur hierover?
Wat zeggen de revalidanten en hun naasten?
Wat zeggen de behandelaren?
Specifiek hebben we gekeken naar  de gewenste inhoud en frequentie van fysieke activiteit van de onbelaste revalidant, wat motiveert tot en wat is het doel van fysiek actief zijn in deze periode. 
Het doel van mijn studie is  beweegadviezen opstellen en vergelijken met de behandeling zoals deze nu is. In deze workshop wil ik bespreken en testen wat jullie onder ‘fysiek actief zijn’ verstaan,  en jullie daarnaast vragen deelnemer te zijn van een consensusstudie over deze problematiek door een vragenlijst in te vullen.
Afbeelding
World-café: Hoe betrek je de mantelzorger en hoe werk je daarmee beter samen?
Erik Peekel, dagvoorzitter

Bij het World-Café ga je aan tafel met elkaar in gesprek over de centrale vraag: ‘Hoe betrek je de mantelzorger en hoe werk je beter samen?’

Tijdens het World-Café voer je in verschillende rondes een stamtafelgesprek, in iedere ronde staat een andere uitdaging centraal. Je gaat het gesprek met elkaar aan en de inzichten worden op het tafellaken geschreven.  In verschillende gespreksrondes bouw je verder op elkaars ideeën. Dat leidt tot verbluffend goede oplossingen en conclusies waarmee iedereen direct aan de slag kan en wil.

Afbeelding
De meerwaarde van muziektherapie bij revalidatie​
Evelien Mescher, 
Neurologisch Muziektherapeut Vitalis Groep

Muziektherapie is een evidence-based behandelvorm waarin muziek methodisch wordt ingezet binnen een therapeutische relatie om behandeldoelen te behalen. Middels actieve en receptieve muzikale werkvormen worden sociale, cognitieve, emotionele en motorische systemen geactiveerd. Muzikale kennis of vaardigheden zijn niet nodig om aan muziektherapie deel te nemen.
Tijdens de therapie praat de muziektherapeut met de cliënt over de ervaringen die hij opdoet. Wanneer verbaal contact niet goed mogelijk of wenselijk is, zet de muziektherapeut zijn expertise in om (subtiele) lichamelijke reacties van de cliënt te signaleren en hierop te reageren. De therapie wordt regelmatig geëvalueerd en waar nodig bijgesteld. In muziektherapie bekijkt de therapeut altijd hoe de cliënt de vaardigheden of inzichten die opgedaan zijn in zijn dagelijks leven kan toepassen. Binnen de GRZ wordt muziektherapie binnen Vitalis Woonzorggroep ingezet om verschillende revalidatiedoelen te behalen.
Afbeelding
Bekwaam is bevoegd; vloek of zegen voor de zorgprofessionals in de revalidatie?
Eveline van Opstal,  Manager Klantgroep Geriatrische Revalidatie en Specialist Ouderengeneeskunde bij Vivium
Eveline heeft onderzoek gedaan in het kader van haar thesis voor haar MhBA van Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM)


De toenemende arbeidskrapte vraagt om een nieuwe kijk op ‘de handen aan het bed’. Moeten we zorgdiploma’s blijven eisen, of ligt de oplossing in het bekwamen van gemotiveerde krachten met minder kwalificaties en/of zonder zorgdiploma? Hoe ver kunnen we hierin gaan zonder concessies te doen aan de kwaliteit?
Eveline van Opstal neemt ons in deze interactieve sessie mee in haar onderzoek naar de opvattingen van verpleging en verzorging over ‘Bekwaam is bevoegd’. Ze belicht de impact van deze invoering op hun professionele identiteit, evenals de rol die de hoge werkdruk hierin speelt.
Sluit aan voor een prikkelende dialoog met inzichten en concrete aanbevelingen, zodat we ons samen kunnen voorbereiden op de toekomst van de geriatrische revalidatie.  
Afbeelding
Haal voordeel uit generatieverschillen in het team
Kim Jansen, 
 verbindt generaties’ | Owner Generations at work, sociaal psycholoog en altijd werkzaam geweest op het snijvlak van HR, onderzoek en het trainerschap

De groeiende generatiediversiteit in organisaties en teams is geen vloek, maar een zegen. Als generaties elkaar begrijpen, zich verbinden en elkaar daadwerkelijk benutten, ontstaat er synergetische samenwerking, werkenergie en verandering van binnenuit.
Tijdens deze interactieve workshop word je door Kim Jansen dieper meegenomen in de wereld van de verschillende generaties. Met welke generaties hebben we te maken? Welke verschillen komen we op de werkvloer tegen? Hoe kunnen we elkaar versterken? En wat kan mijn organisatie doen om elke generatie in z'n kracht te zetten en de verbinding tussen de generaties te stimuleren?  En wat kan ik zelf doen om meer verbinding met andere generaties op te zoeken?
We maken de vertaling naar onze eigen ervaringen en uitdagingen. Je krijgt ook een aantal handvatten om de volgende dag al aan de slag te gaan met generatiemanagement. 
Afbeelding
Klinisch redeneren met zorgtechnologie 
Bonita Janse, Adviseur Innovatie  IQ+R (Innovation, Quality + Research)  Basalt Revalidatie
Kim Broeders, Kinderfysiotherapeut, Adviseur Innovatie Basalt Revalidatie


Je kent het misschien wel; je collega, of je manager heeft een mooi nieuw apparaat, een leuke gadget of superhandige tool voor tijdens de behandeling geregeld. Enthousiast wordt er nieuwe zorgtech naar binnen gerold met de mededeling of de verwachting dat je die wel even in gaat zetten. Te vaak zien wij dat mooie beloftes niet waargemaakt worden doordat innovaties niet (goed) geïmplementeerd worden in het primair proces. Een van de dingen die hierbij vaak vergeten wordt is aandacht voor de rationale achter waarom, wanneer of bij wie het product nou precies ingezet kan worden. In de workshop klinisch redeneren met zorgtechnologie ontdekken we samen praktische handvatten bij de match tussen technologische oplossing en jouw patiënt. Wanneer zet ik een bepaalde oplossing in, en wanneer niet.
Afbeelding
Wat kunnen we leren van de proeftuin ambulante geriatrische revalidatie?
Leonoor van Dam-van Isselt, Specialist ouderengeneeskunde Pieter van Foreest en Associate professor LUMC/UNC-ZH
Jolanda van Haastregt, 
 Senior onderzoeker Maastricht University en Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg

De proeftuinen ambulante geriatrische revalidatie (“Thuis als het kan”) zijn in juni 2023 voortvarend gestart en leveren nu al veel interessante kennis en inzichten op.
Het primaire doel van dit project is het doorontwikkelen, invoeren en evalueren van ambulante GR en het bieden van concrete handvaten voor de praktijk. Op basis van bestaande goede voorbeelden is in dit project ambulante GR doorontwikkeld in drie regio’s waarbij onderling nauw wordt samengewerkt in een Leernetwerk. Een doorlopende evaluatie biedt al veel inzichten in en ervaringen met succesfactoren en knelpunten.
In deze interactieve workshop delen we de eerste geleerde lessen uit dit belangrijke landelijke project en gaan we in gesprek over de voorlopige resultaten en conclusies. Voor iedereen die graag met ambulante GR aan de slag wil!
Afbeelding
Afbeelding
Met meer inzicht een mooier uitzicht! Hoe koppel je inhoud aan bedrijfsvoering?
Marco van Duuren, Programmamanager Behandeling Aafje, Adviseur GR voor Actiz
Lid expertiseteam GR van StudioGRZ


Geriatrische revalidatie in zwaar weer. Jullie kennen de berichten ongetwijfeld uit de media en vanuit de eigen organisatie. Maar wat is in zwaar weer nu en wat betekent dat. Is de inhoud van het werk en het goed revalideren dan niet genoeg?
In deze workshop laat Marco van Duuren zien hoe je data juist goed kunt gebruiken om de inhoud van de revalidatie nog beter vorm te geven. Hoe kun je nu duidelijk maken dat je het goed doet? Hoe kun je duidelijk maken aan de verzekeraar dat je gemiddelde ligduur juist bepaald wordt door die complexe revalidanten waar juist jij je expertise in hebt? Hoe spreek je met elkaar dezelfde taal als manager, arts, behandelaar, verpleegkundige, verwijzer en verzekeraar?
In deze workshop gaan we hier handvaten voor geven en met elkaar bespreken hoe we dat het beste kunnen doen.


Afbeelding
Innovatie in revalidatie; beweging naar thuis & technologie
Matthieu Arendse, Innovatieadviseur, zorgorganisatie tanteLouise  

Innovatieadviseur Matthieu Arendse licht toe wat de waarde is van een zorginstelling bij de ontwikkeling van technologie. Aan de orde komen huidige ervaringen met de inzet van technologie binnen de revalidatie en de lessen die daaruit zijn te trekken.
Ook geeft hij een inkijkje in de manier waarop client en omgeving worden betrokken bij de revalidatie, gebruik makend van technologie en data, nu en in de toekomst. 
Matthieu Arendse heeft een achtergrond in de langdurige zorg, waaronder beleid en management in de psychiatrie, begeleiding thuis en ouderenzorg. Als innovatieadviseur begeleid ik innovatie- en onderzoekstrajecten waarbij de waarde toevoegen voor client, zorgverlener en omgeving het uitgangspunt is. In regionale en internationale innovatieprojecten benutten we de kennis van technische partners en onderzoekers, en brengen actuele kennis van de praktijk mee vanuit de diverse disciplines van zorg en behandeling.
Afbeelding

​Goed slapen, beter revalideren

​Miriam van de Velde,  Onderzoeker en hogeschooldocent bij Hogeschool Utrecht
Lianne van der Wijk, Geriatrie-oefentherapeut bij Zorgspectrum en onderzoeker bij Zorgspectrum/Hogeschool Utrecht

Dat goed slapen essentieel is voor een goede revalidatie klinkt heel logisch. Toch is goed slapen voor ouderen in de Geriatrische Revalidatie niet vanzelfsprekend. In deze sessie delen wij onze ervaringen uit het project Goed Slapen, Beter Revalideren en gaan we middels een interactieve werkvorm aan de slag om na te denken over mogelijke oplossingen om het slapen van ouderen in de Geriatrische Revalidatie te verbeteren.
Afbeelding
Afbeelding
Een nieuw zorgconcept: Geïntegreerde revalidatie 
Rinze Benedictus, Revalidatiearts & medisch manager Revalidatie Friesland ​

De kwaliteit en toegankelijkheid van de Nederlandse gezondheidszorg staat onder druk. Met de toename van het aantal ouderen stijgt ook de zorgvraag. Tegelijkertijd loopt het personeelstekort  op door toename van de krapte op de arbeidsmarkt. De groeiende zorgvraag maakt het bovendien lastig om de zorg betaalbaar te houden. Doorgaan op de huidige manier is daarom geen optie om ook in de toekomst iedereen de zorg te geven die hij of zij nodig heeft. Daarom zullen we de zorg anders moeten gaan inrichten. Het moet en kan anders. Daarbij hebben we elkaar nodig.
In de regio Friesland zoeken we daarom de samenwerking op. Samen met de ouderenzorg, revalidatie, thuiszorg en het ziekenhuis bundelen we onze expertise op het gebied van revalidatie in het zorgconcept geïntegreerde revalidatie. Met elkaar bouwen we samen aan een netwerk waar de patiënt de beste zorg op het juiste moment in zijn herstel krijgt. Een team van verschillende professionals van verschillende organisaties loopt gedurende het hele traject mee met de patiënt en verleent expertise en zorg wanneer dit nodig is. We kijken daarin buiten de muren van onze organisatie en laten ons niet leiden door regels over vergoeding van zorg,
De revalidatiezorg organiseren we zoveel mogelijk bij de patiënt thuis, ondersteund door slimme inzet van zorgtechnologie. Lukt dat niet dan is begeleiding vanuit de polikliniek of een klinische opname nog steeds mogelijk. Op deze manier werken we samen aan de herinrichting van het zorglandschap, voor betaalbare, toegankelijke en kwalitatief goede zorg.
Met elkaar op een andere manier kijken naar de revalidatiezorg betekent waarde toevoegen voor de patiënt en meewerken aan de toekomst van de revalidatiezorg.

Zie ook deze animatie: https://www.youtube.com/watch?v=rhG7MTchOKo 
Afbeelding
​​Langer thuis blijven wonen bij parkinson!? 
​Selma de Wit, Projectleider van twee innovatieve landelijke verpleeghuisprojecten bij ParkinsonNet 

In deze interactieve workshop neemt Selma de Wit, u mee op een reis door de uitdagingen en kansen in de zorg voor mensen met parkinson. Wie doet wat en wanneer als het zelfstandig thuis (blijven) wonen van mensen met parkinson een uitdaging wordt?
In deze sessie nemen we u mee op een reis door het parkinson zorglandschap. We presenteren onder andere een beslishulp, voor kortdurende zorgtrajecten, die recent ontwikkeld is voor parkinson. Deze beslishulp helpt bij het maken van keuzes uit de verschillende opties voor kortdurende zorg. Patiëntvoorkeuren en behandeloverwegingen spelen uiteraard een belangrijke rol bij het maken van een beslissing. Maar hoe organiseert u deze zorg in uw regio? We geven inzicht in hoe, we samen met StudioGRZ, zijn gekomen tot een Nationale Zorgstandaard: Kortdurende zorgtrajecten bij parkinson en hoe we deze zorgstandaard landelijk implementeren. Doelgroep: Zorgprofessionals, beleidsmakers, en iedereen die betrokken is bij de zorg voor mensen met parkinson.
​
Afbeelding
​
USER in de GR: van invullijstje naar multidisciplinair hulpmiddel
Stijn van Opstal, Msc Geriatriefysiotherapeut, de Wever Tilburg
Tamara van Ravestijn, Geriatrisch revalidatie verpleegkundige, de Wever Tilburg


Bij de Wever in Tilburg wordt in plaats van de Barthel-Index, de USER-vragenlijst gebruikt om de zelfstandigheid van revalidanten te meten. Maar hoe zorg je er nou voor dat een vragenlijst een toevoeging wordt in plaats van een verplicht nummer? Hoe kun je je multidisciplinaire team enthousiasmeren om samen de revalidatie objectief te maken? We geven jullie een kijkje in de keuken over de meerwaarde, het implementeren, en het kijken met een therapeutische bril naar de revalidant.  

​

Afbeelding
Afbeelding
​Spraakgestuurde dossiervoering: lessen uit de praktijk en toekomstperspectieven
Mayke Koek, Mijzo
Jan-Willem van Leussen, GeriMedica


In de zomer van 2024 voerde Gerimedica samen met ZorgSpectrum en Mijzo een pilot uit met spraakgestuurde dossiervoering in het behandeldossier Ysis. Zorgprofessionals van verschillende disciplines konden vier maanden lang rapportages en metingen inspreken via een mobiele app, en deze later bewerken en opslaan in het dossier.
In deze sessie blikken we terug op de ervaringen van deelnemers en geleerde lessen uit de pilot. Daarna kijken we vooruit naar de volgende stappen in de ontwikkeling van de functionaliteit, en tonen we een voorproefje van andere mogelijkheden die AI-technologie biedt in het dossier, waaronder automatisch herschrijven, samenvatten, beslisondersteuning, en slim zoeken.
Afbeelding
Afbeelding

​​Succes met digitale zorg in de GRZ – voorbeelden uit de praktijk van Sensire en Ijsselheem
​
Sabine Noordam-Hemeltjen,  Regieverpleegkundige Revalidatie Sensire
Willem van Pelt, Regieverpleegkundige Revalidatiecentrum Ijsselheem
Joost Hermanns, Oprichter Compaan


Hoe maak je digitale zorg succesvol in de geriatrische revalidatie? Ervaringsdeskundigen van Sensire en ​IJsselheem laat zien hoe zij met Compaan impact maken: een met het ECD gekoppelde agenda voor de client, video’s met oefeningen, extra mogelijkheden voor vermaak en makkelijk contact met familie. Het resultaat? Een beter revalidatieklimaat, minder druk op zorgpersoneel en tevreden cliënten. Sensire en Ijsselheem breiden nu uit naar al hun GRZ-locaties. 
Ontdek hoe organisaties als Sensire en Ijsselheem digitale zorg inzetten voor betere resultaten in de GRZ.



​
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Motiverende gespreksvoering in de geriatrische revalidatie
Miranda Bok,  trainer en eigenaar Mi-Time

Van professionals die werken op een revalidatieafdeling wordt een stimulerende en motiverende attitude verwacht. In deze break-outsessie wordt met jou besproken hoe je motiverende gespreksvoering kunt toepassen in jouw werk op de revalidatieafdeling. Je gaat in gesprek hoe je jouw goedbedoelde adviezen aan de revalidant even kunt parkeren en de revalidant zelf kan activeren in het nadenken over de aanpak of oplossingen.​
Afbeelding
Inspiratieplein
Op het inspiratieplein is vanalles te beleven en kan je je eigen programma samenstellen. Je kan kiezen uit diverse activiteiten zoals:
  • Het treasure huntspel langs stands
  • Activiteiten bij partner-stands
  • Een kijkje nemen in 'De glazen bol: Studio GRZ verkent samen met jou de toekomst van Revalidatie & Herstel'
  • Middels een VR-bril de 'Revalidatie van de toekomst door de ogen van de revalidant' ervaren, 
  • Flight tours met koptelefoon langs stands
  • Break-outsessies waaronder het world-café 
  • Middels de congres-app swipe-to-matchen afspreken met om deelnemers met dezelfde interesses of via vraag en aanbod met elkaar in contact komen.

JAARCONGRES GRZ 2025